Marató anyag:
20%-os sósav + rozsda (rozsdás vas) = vas-klorid
20%-os sósavba rozsdás vasakat mártok, hogy az lemarja róla a rozsdát. Sárgásbarna elegy keletkezik, melyet papír zsebkendőn keresztül leszűrök, ehhez egy flakon tetejét levágva készítek tölcsért, ezt bélelem ki a zsebkendővel. Adtam a keverékhez egy kis Hypot is, de szerintem e nélkül is jó az elegy.
A NYÁK-ot úgy készítem el, hogy először kockás papírra megtervezem az áramkört a furatok helyeivel, majd méretre vágom a NYÁK-lapot, ezután pedig ráhajtogatom a kockás lapot a rézzel bevont oldalára, melyet papírragasztóval (maszkolószalag) ráragasztok. 1,5-es fúróval kifurkálom a furatok helyeinél. Ezután leveszem a papírt, és a kezemmel, körmömmel egy kissé lesorjázom a lemezt. Ezután szappanos vízzel lemosom, hígítóval zsírtalanítom.
Alkoholos filctollal (1-4 mm) megrajzolom az áramkört, ügyelve, hogy most a fonák részen dolgozok (tükörkép). A furatoknál úgy járok el, hogy függőlegesen belehelyezem a filctoll hegyét, és körbeforgatom azt. Így a furatok széleinél is be lesz fedve a réz, és nem tud alámarni a sav. Ha kész, jöhet a maratás.
Marató edénynek vajas csészét használok, amennyiben a NYÁK fektetve belefér. Annyi marató anyagot helyezek az edénybe, hogy az majd ellepje a NYÁK-ot. Ezután fogóval megfogva óvatosan beleteszem a panelt. Ezután 30 percenként ellenőrzöm. Maga a folyamat úgy történik, hogy először a fedetlen részeket marja a sav, majd a filctollal bevont részeket is megkezdi. Ezért 30 percenként ellenőrizzük a NYÁK-ot, a marási idő vége felé 15 percenként. A maratási idő változó, függ az elegy töménységétől, a hőmérséklettől, valamint a NYÁK méretétől is. Ha túl tömény az oldat az sem jó, mert a filctollal bevont réteg alá is bemar. Ideális maratási idő: 3-4 óra.
Végül, ha már csak a filctollal bevont részeken kívül nem maradt réz a NYÁK-on, fogóval vegyük ki a lemezt, és vízzel öblítsük le, ezután hígítóval mossuk le a filcet.
A marató anyagot ezután papír zsebkendőn keresztül szűrjük le, és üvegben tegyük el a következő maratáshoz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.